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LEGAL ETHICS OPINION 1763  RECONSIDERATION OF LEO 1718;  
      REPRESENTATION OF CLIENT  
      BEFORE GOVERNING BODY WHEN  
      OTHER ATTORNEY IN SAME FIRM IS  
      MEMBER OF GOVERNING BODY. 
 
 
   You have requested a reconsideration of Legal Ethics Opinion 1718 [LE Op. 1718]. 
That opinion involved the following hypothetical: 
 

Lawyer A and Lawyer B are members of the same law firm. Lawyer A is a 
member of a local governing body. Lawyer B represents a client of the law firm in 
a zoning application before the local governing body. Lawyer A will disclose his 
relationship with Lawyer B and will abstain from participation in the local 
governing body's consideration and decision concerning the zoning application of 
the law firm's client. Based on those facts, is it ethically permissible for Lawyer B 
to represent a client in a matter before the local governing body on which Lawyer 
A serves if Lawyer A discloses his relationship with Lawyer B and abstains from 
participation in the local governing body's consideration of the matter? 
 

   The committee concluded that “it is not ethically permissible for a law firm to represent 
a client in a matter before a governing body when one of the law firm's lawyers is a 
member of the governing body even if he/she discloses the conflict and abstains from 
participation and voting in the matter.” 
 
   Your request suggests that reconsideration of that conclusion occur for two reasons: 1) 
the adoption of the Rules for Professional Conduct since the issuance of LEO 1718 [LE 
Op. 1718] and 2) the possible effect of LEO 1718 [LE Op. 1718] on the availability of 
attorneys for service on public boards. 
 
   LEO 1718 [LE Op. 1718] cites a number of legal authorities as comprising the legal 
foundation for the conclusion that the proposed conduct triggers an incurable conflict of 
interest. The opinion analyzes discipline rules, ethics considerations, prior Virginia ethics 
opinions, an ABA opinion, and numerous ethics opinions from other states. 
 
   The pertinent regulatory authority has changed since 1998, the year the committee 
issued LEO 1718 [LE Op. 1718]. That opinion cites the following authority as pertinent 
from the former Code of Professional Responsibility: Discipline Rules 8-101 (A) [DR:8-
101] and 9-101(C) [DR:9-101], along with Ethical Considerations 8-8 [EC:8-8] and 9-6 
[EC:9-6]. The change highlighted by your request is that the phrase “appearance of 
impropriety” in the title of former Canon 9, of which DR 9-101 [DR:9-101] was a part, 
was not repeated in the corresponding portion of the new Rules for Professional Conduct, 
that is, Rule 8.4(d) [Prof. Conduct Rule 8.4]. Also, the text of the two Ethical 
Considerations cited in LEO 1718 [LE Op. 1718] does not appear in the new rules. 
However, the text of DRs 8-101(A) [DR:8-101] and 9-101(C) [DR:9-101] remains 
virtually intact in the new rules. Thus, the new rules maintain the prohibitions regarding 
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the use of a public office for improper influence or advantage and regarding the 
suggestion that a lawyer has influence with a government official or entity. 
 
   While express reference to the “appearance of impropriety” standard is no longer in the 
rules, the conflict of interest portion of the rules remains an appropriate source of analysis 
for the question raised in LEO 1718 [LE Op. 1718]. As referenced in that opinion, a 
majority of the state bars that have issued an opinion regarding this issue have found that 
the proposed conduct is improper. While some of those opinions are based on an analysis 
of the “appearance of impropriety” standard, opinions from other states are based in 
whole or in part on a conflict of interest analysis. 
 
   This committee finds especially compelling the analysis developed by the Michigan 
Bar on this issue. In considering this issue, the Michigan Bar relied upon an analysis of 
Rule 1.11. Mich. Bar Op. RI-22 (1989). Part (b) of that rule addresses an attorney's 
working on a matter both as a public official and in representing a private client. A 
conflict of interest arising under Rule 1.11(b) [Prof. Conduct Rule 1.11] can be “cured” if 
both the private client and the appropriate government agency consent after consultation. 
That provision also provides that an attorney in that first attorney's firm could work on 
the matter so long as the lawyer is properly screened and notice is given to the proper 
agency. In applying that rule to the present issue, the Michigan Bar found that, at first 
blush, the rule would suggest that the government board member could “cure” the 
conflict by recusing himself from the matter. Nevertheless, the Michigan Bar concluded 
that such a “cure” was not available to the attorney/board member as such a withdrawal 
from duty would “deprive citizens of the representative elected to exercise judgment in 
such matters.” This committee agrees with the Michigan Bar's conclusion that the 
attorney/board member's obligation to his constituents would disqualify any attorney in 
his firm from appearing before the board. 
 
   This committee opines that the situation in the present hypothetical triggers an 
impermissible conflict of interest under the Rules for Professional Conduct. This conflict 
of a partner representing a client before a partner's board should not be “cured” by the 
board member's recusal from the matter. Such recusal goes against the directive found in 
Comment 1 to Rule 1.11 [Prof. Conduct Rule 1.11], which states, 
 

This Rule prevents a lawyer from exploiting public office for the advantage of the 
lawyer or a private client. A lawyer who is a public officer should not engage in 
activities in which his personal or professional interests are or foreseeably may be 
in conflict with official duties or obligations to the public. 
 

   Thus, this committee opines that for an attorney/board member to recuse himself from a 
matter before his board in order that his law firm may accept representation of a private 
client creates an impermissible conflict of interest. Therefore, an attorney may not accept 
representation of a client in a matter that would require an appearance before a board, or 
other public body, of which any member of that attorney's firm is a member. 
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   Your request raises as cause for reconsideration not only the recent rules change in 
Virginia but also the concern that the conclusion of LEO 1718 [LE Op. 1718] could limit 
the availability of lawyers for service on public boards. The committee notes that this 
concern is actually one of public policy rather than of rules interpretation. The committee 
opines that, regardless of public policy considerations, the Rules of Professional Conduct 
do not permit the proposed conduct. The committee also notes that this particular 
potential consequence was considered and addressed in LEO 1718 [LE Op. 1718]. 
 
   This committee reaffirms the conclusion of Legal Ethics Opinion 1718 [LE Op. 1718]. 
 
   This opinion is advisory only, based only on the facts you presented and not binding on 
any court or tribunal. 
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